Biberiye Nasıl Kullanılır
Biberiye Nasıl Kullanılır?
Her mevsim yeşil kalabilen biberiye ballıbabagiller familyasından gelen bir bitkidir. Mor çiçek açan bu bitki ülkemizde en çok da Akdeniz Bölgesinde yetişir. Çalı görünümüne sahip olan biberiye bitkisinin taze dalları genellikle baharat olarak kullanılır. Aynı zamanda süs bitkisi olarak da yetiştirilebilir.
Kumlu toprakları seven ve genellikle ılıman iklimlerde yetişen biberiye ülkemizde çok az bölgede doğal olarak yetişir. İçerisinde B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E ve K vitaminleri bulunması bakımından besin değeri oldukça yüksektir. Aynı zamanda içerisinde borneol, linalol ve kafuru gibi uçucu yağlarla beraber, reçine ve tanen gibi etkili maddelerde yer alır. Bu maddeler nedeniyle yaprakları kendine has hoş bir kokuya sahiptir. Sağlığa olan faydaları bakımından son dönemlerde oldukça sık tüketilen biberiyenin kullanım alanı oldukça geniştir.
Biberiye nasıl kullanılır, içinde yer alan zengin vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan, vücutta toksinlerin atılmasını sağlayan ve stres üzerinde olumlu etki gösteren biberiye birçok tıbbi etkisi olması bakımından oldukça yaygın kullanılan bir bitkidir. Biberiye genellikle tıbbi özellikleri bakımından kanser hastalığını tedavi etmek için, sindirim ve sinir sistemi ile aynı zamanda kasların üzerinde de olumlu etkiye sahip olması bakımından tıbbi alanda kullanılan bir bitkidir. - Kendine has aromatik kokusu sayesinde biberiye, taze olarak sirke ile karıştırıldığında salata sosu olarak, domates soslarına lezzet katmak için, toplanan yaprakları güneş görmeyen bir yerde kurutulup baharat haline getirildiğinde et yemeklerinde veya diğer yemeklere oldukça lezzet verir.
- Yaklaşık 10 gram biberiye yarım litre suda demlendikten sonra çay olarak kullanılabilir. Biberiye çayı, hazmı kolaylaştırır, kan dolaşımını artırır. Aynı zamanda hafıza üzerinde olumlu etkileri, baş ve migren ağrılarının giderilmesine yardımcı olması bakımından oldukça faydalı bir çaydır.
- Biberiye hoş kokusundan dolayı kolonya ve esans yapımında kullanılan bir bitkidir.
- Tavuk, balık ve et yemeklerinde baharat olarak ve et kokusunu hafifletmek için sık tercih edilir.
- İçinde yer alan zengin vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan, vücutta toksinlerin atılmasını sağlayan ve stres üzerinde olumlu etki gösteren biberiye banyo suyuna bir avuç eklenerek kullanılabilir.
- Biberiye dallarının oldukça güzel bir kokuya sahip olması nedeniyle halka şeklinde örülerek dekoratif amaçla kullanılabilir.
- Mutfak ve banyoları temizlemek ve biberiyenin mikrop öldürücü özelliğinden faydalanmak için biberiyenin taze dallarını bir miktar suda 10 dakika kaynatıp solüsyon haline getirerek kullanılabilir.
- Yaprakları soyulan biberiye dalları ateşle beraber yakıldığında etrafa hoş bir koku verir.
- Biberiyeden elde edilen yağ, sebzelere lezzet vermek için kullanılabilir. Aynı zamanda eklem ve kas ağrıları gidermek için ağrı olan bölgeye bu yağ sürülmesi ağrıların giderilmesine yardımcı olur. Biberiye yağı kesme şekerin üzerine birkaç lamla damlatılarak tüketildiği takdirde mide ve bağırsak gazlarının giderilmesini sağlar.
- Biberiyenin ezilmesi sonucu elde edilen mayi zehirlenme durumunda kullanılabilir.
20.01.2024 03:26:14
Biberiye Nasıl Kullanılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|