{ "title": "Kuru Biberiye", "image": "https://www.biberiye.gen.tr/images/Kuru-Biberiye-57.jpg", "date": "20.01.2024 13:11:35", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Kuru biberiye, Akdeniz bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen biberiye yurdumuzun her yerinde kolaylıkla yetiştirilir. Yaz kış yapraklarını dökmeyen yeşil, dolgun ve sivri yapraklı bir bitkidir. İlk bahar ve yaz aylarında çiçek açan biberiyenin hem çiçekleri hem de yaprakları çok faydalıdır. Türk kültüründe ve Türk mutfağında yer etmiş bir baharattır. Et, tavuk ve balık yemeklerine çok yakışmaktadır. Taze olarak kullanılabilen biberiye bitkisi kurtularak da kullanılmaktadır. Kuru biberiyenin keskin güzel bir kokusu vardır. Biberiye fide si alarak sizde evinizde biberiye yetiştirebilirsiniz. Biberiye bitkisini isterseniz bahçenizde isterseniz de balkonunuzda yer verebilirsiniz. Elinizin altında dekoratif hoş bir bitki bulunur ve arzu ettiğiniz her zaman koparıp yemeklerinizde ve tatlılarınızda ister taze ister kuru olarak kullanabilirsiniz. Yetiştirdiğiniz bitkiden kuru biberiye yaparak sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Kuru biberiyeyi çay olarak da tüketebilir, birçok faydasından yararlanabilirsiniz.

Kuru biberiye nasıl hazırlanır

Biberiye ağacının alt kısımda bulunan yapraklar ağaca zarar vermeden itinayla güzelce toplanır. Toplama esnasında burnunuza buram buram kokusu gelecektir. Ayıkladıktan sonra güzelce yıkayıp delikli bir süzgeçte suyunun süzülmesini sağlayın. Güneşe direk maruz kalmadan gölge bir alanda temiz bir bezin üzerine serin. Ara sıra karıştırarak tamamen kuruyana kadar bekletin. Gölge de kurutmanız kuru biberiyenin renginin daha güzel ve canlı yeşil olmasını sağlar. Kuru ve serin bir ortamda ağzı kapalı şekilde cam kavanozlarda ya da beyaz bez torbalarda saklayabilirsiniz. İhtiyacınız olduğu kadarını kullanarak geri kalanını uygun koşullarda uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Eğer kendi yapma imkânınız yoksa emin olduğunuz aktarlardan da temin edebilirsiniz.
" } ] }