{ "title": "Biberiye", "image": "https://www.biberiye.gen.tr/images/Biberiye-51.jpg", "date": "19.01.2024 20:50:30", "author": "feride halaç", "article": [ { "article": "Biberiye, daha çok Akdeniz bölgesinde yetişen küçük, kalın ve ensiz, güzel kokulu bir bitkidir. Halk arasında kuş dili olarak da bilinir. Biberiye çiçekleri mavidir ve bu rengi almasında efsanevi bir hikayesi vardır. Biberiye bitkisinin oldukça güzel bir kokusu vardır ve yaprakları iğneye benzer. Bitkinin boyu 2 metreye kadar çıkabilmektedir. Çiçekleri bazılarında mor renge çalar ve yaşlandıkça kahverengiye dönüşür. Biberiye çiçeği çelenk süslemelerinde ve esans yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca dalları ateşte yakılarak uzun süre koku çıkarması sağlanabilir. Evde çay olarak, salatalarda veya yemeklerde kullanmak mümkündür. Biberiye bitkisinin turşusu da yapılmaktadır.

Biberiye bitkisi birçok sağlık sorununa tedavi olabilmekte ve suyu, tohumu, çayı kolaylıkla tüketilebilmektedir. Biberiyenin yağının ise cilt için oldukça faydaları vardır. Biberiyenin yağından kremler üretilmektedir. Bunlarla birlikte biberiye kişi vücudunda sindirimden, saçlara kadar etkisini gösterebilmektedir. Biberiyenin dikkatli ölçüde kullanıldığı takdirde bir yan etkisi olmaz. Baharat olarak kullanmak mümkündür fakat hamile ve emziren annelerin çok kullanması önerilmez. Biberiyenin iyi gelmeyeceği rahatsızlık yok denecek kadar azdır.

Evde Biberiye Suyu Nasıl Yapılır?

2 litre kadar kaynatılmış su içerisine yaklaşık 40 gram biberiye atılır. 15 dakika kadar bekletildikten sonra kullanılabilir. Çayı içilebildiği gibi banyo suyuna karıştırılarak da kullanılabilir. Kullanım alanı oldukça fazladır. Kişinin kullanacağı yönteme göre değişir. Elde edilen su içilerek, saçlara veya deriye sürülerek kullanılabilir. Kullanılan biberiye bitkisinin taze olması oldukça önemlidir.

Biberiye Çayı Nasıl Hazırlanır?

Bir bardak su iyice kaynatıldıktan sonra içerisine bir tatlı kaşığı biberiye konulur. 10 dakika kadar demlenmesi için bekletilir. Daha sonra tüketilebilir. İsteğe göre limon damlatılabilir. Her gün bir bardak veya yemeklerden sonra içilmesinde bir sakınca yoktur.

Biberiye Kullanımının Faydaları Nelerdir?
Biberiye Saça Nasıl Uygulanır?

250 ml su içine 10 damla biberiye yağı damlatılır. Bu su ile saç iyice yıkanır. Banyoda çıkmaya yakın uygulamak daha doğru olur. Tekrar durulamaya gerek yoktur. Saçı bu suyla yıkadıktan sonra banyodan çıkılabilir. Saç dökülmesini ciddi oranda azaltmakla beraber saç derisi hastalıklarını da tedavi eder.

Biberiye yağı, biberiye bitkisinin yaprakları kullanılarak yapılmaktadır. Biberiye bitkisinin yaprakları distilasyon yoluyla buharlaştırılmaktadır. Bu buharlaşma yoluyla biberiye yağı elde edilmektedir.

Biberiye Yağı Faydaları Nelerdir?

Biberiye yağı selülit gidermek için tam bir ilaç kaynağıdır. Ayrıca biberiye yağının ciddi oranda kilo verdirici etkisi vardır. Bu yüzden günümüzde bayanlar tarafından sıkça kullanılmaya başlanmıştır. Biberiye yağı şiddetli baş ağrılarında da baş bölgesine sürülüp ovularak ağrının giderilmesini sağlar. Eklem ve kemiklere sürülerek de kullanılabilir. Romatizma ağrılarını giderir ve romatizma hastalığı için bir çeşit şifa kaynağıdır.

Biberiye yağını kullanmak mümkün olmadığı durumlarda biberiye yağı kremleri kullanılabilir. Kemik ağrılarını geçirdiği gibi yara veya deri üzerindeki lekeleri de gidermektedir. Düşme veya çarpmaya bağlı oluşan yaralara ve morluklara sürülebilir. Lekeleri gidererek derinin yenilenmesini sağlamaktadır.

Biberiye Kullanımının Zararları Nelerdir?

Biberiye bitkisinin yağı, çayı, suyu veya kremlerini kullanmakta ciddi zararlar yoktur. Önemli olan dikkatli ve belli ölçüde kullanmaktır. Aşırıya kaçmamak gereklidir. Hamile bayanların kullanması düşük yapma tehlikesi doğurmaktadır. Aynı zamanda emziren annelerin çok tüketmesi de önerilmez. Biberiye bitkisi kan basıncına etki ettiği için yüksek tansiyon hastaları kullanmamalıdır. Aşırı kanamalı veya yeni ameliyat geçiren hastalarında kullanmaması gerekir. Kişi vücudunu iyi tanımalı ve alerjik bir reaksiyonu olup olmadığını tespit etmelidir. Biberiye bitkisi bazı kişilerde alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu durumlarda kesinlikle kullanılmamalıdır. Epilepsi hastaları için uygun bir bitki değildir.
" } ] }