{ "title": "Biberiye Yağı Nasıl Yapılır", "image": "https://www.biberiye.gen.tr/images/Biberiye-Yagi-Nasil-Yapilir-97.jpg", "date": "20.01.2024 06:13:22", "author": "Burhan Eren", "article": [ { "article": "Biberiye Yağı Nasıl Yapılır, biberiyle ballıbabagiller familyasına ait olup Ege ve Akdeniz bölgelerinde sıkça yetişen bir bitkidir. Boyu 2 metreye kadar çıkabilen, dar iğne şeklinde, kalın ve ıtırlı yaprakları ile morumsu mavi renkteki çiçeklerinden faydalanılan yıllık bir bitkidir. Biberiye çiçeklerinden farklı esanslar ve yapraklarından da biberiye yağı elde edilir.

Biberiye Yağı Nasıl Yapılır?

Zeytin Yağında Mayalama Yöntemi: Biberiye yaprakları taze olarak güneşin tepede olduğu öğlen vakitlerinde toplanır. Bunun sebebi çok fazla uçucu yağa sahip olmasındandır. Elde edilecek yağın vereceği şifa, içinde bulunan esterik yağların yoğun oluşundan kaynaklıdır. Biberiye yaprakları iyice yıkanarak tozlardan temizlenir. Yağ yapımına başlamadan önce yaprakların iyice kurumuş olması gerekir. Aktarlardan kurutulmuş biberiye yaprakları alarak da yapabilirsiniz. Yaklaşık 50-60 gram bitki temizlendikten sonra cam bir şişeye konur. Bitkinin iki katı kadar doğal soğuk sıkım veya sızma zeytinyağı aynı şişeye eklenir. Daha yoğun bir kıvam için zeytinyağı bitkilerin üstüne gelene kadar konulabilir. Fakat zaten yoğun olan bu biberiye yağı eğer vücuda kullanılmak istenirse mutlaka sıvı yağ ile seyreltilmelidir. Karışımın olduğu şişe sıkıca kapatılıp evin en güneş gören yerine konulur ve 25-30 gün kadar mayalanmaya bırakılır. Bu süre zarfında şişe sık sık çalkalanmalıdır. Bu süre sonunda kaptaki yağ bir tülbentten geçirilerek süzülür, tülbentte kalan tortular iyice sıkılır ve başka bir cam kaba alınır. Ağzı iyice kapalı bir şekilde buzdolabında bir yıla kadar bekletilebilir.

Buhar Destilasyonu Yöntemi: bu yöntem daha profesyonel olmakla beraber yapılabilmesi için birkaç laboratuvar gereçlerine ihtiyaç vardır. Bu yöntem için gerekli olan malzemeler, internet üzerindeki mağazalardan rahatça alınabilir. Tüm malzemeler kromik asitle temizlenir. Öğütülen biberiye yaprakları 20 kg olacak şekilde ayarlanıp uygun hacme sahip cam balonlara yerleştirilir. Üstüne malzemeyi ıslatacak miktardan biraz daha fazla su eklenir. Bu işlemlerden sonra uçucu yağ tutucu bölmeye 1 ml kadar ksilen eklenir. Soğutucu takılıp su musluğu açılır, cam balon yağ banyosu içinde ısıtılmaya başlanır. Yaklaşık 5-6 saatlik bir damıtma işleminden sonra işleme son verilir. Yapraklardaki uçucu yağ su buharı ile yükselir ve soğutucu yardımıyla yoğunlaşarak diğer borunun dibinde birikir. Son olarak muslukta toplanan su atılır ve kalan biberiye yağı koyu renkli cam bir şişeye alınarak ağzı sıkı bir şekilde kapatılır. Eğer biberiye yaprakları fazla güneş ışığına maruz kalarak kurumuş ise elde edilecek olan yağ beklenenden az olacaktır. Bu nedenle bitkinin toplanıldığı mevsimin yüksek miktarda yağ elde edilebilecek mevsim olması oldukça önemlidir.
" } ] }