{ "title": "Biberiye Tohumu", "image": "https://www.biberiye.gen.tr/images/Biberiye-Tohumu-47.jpg", "date": "19.01.2024 07:44:29", "author": "Sevda Esen", "article": [ { "article": "Biberiye tohumu, Vatanı Akdeniz bölgesi olan biberiye bitkisi; güneş gören deniz kıyılarına yakın bölgelerde yetişir. Biberiye bitkisi güçlü bir yapıya sahiptir. Hızlı yetişir ve bulunduğu ortama yayılır. Kendi kendine biberiye tohumunun dökülmesiyle yetişir. Bu nedenle biberiye üreticiliği yapanlar biberiye tohumu kullanarak bahçeler oluşturmaktadır.

Biberiye bitkisi yılda 2 kez çiçek açar bu çiçekler ileri dönemde tohumlaşmaya başlar. Olgunlaşan biberiye tohumunu dallarıyla birlikte demet halinde toplanır. Hiçbir işlem görmeden sadece gölgede kurutulduktan sonra hafifçe ovalanan biberiye tohumunu dökecektir. Biberiye tohumunu çay yaparak içeceğiniz gibi yemek soslarında da kullanabilirsiniz. Biberiye tohumunu tohum satan sitelerden, aktarlardan temin edebilirsiniz.

Biberiye tohumu için en uygun zaman ne zamandır?

Bahar aylarında donların geçmesiyle birlikte biberiye tohumu ekilebilir. Ekmeden önce yapmanız gereken birtakım şeyler vardır. Test edilmiş, sertifikalı biberiye tohumu seçmeniz gerekir. Biberiye tohumunu ıslattıktan sonra temiz bir bezin içerisinde 1 gün bekletmeniz gerekir. Bu süreç filizlenme aşamasının daha hızlı olmasını sağlayacaktır. Biberiye tohumunu direk tarlaya ekmek iyi bir fikir değildir. Önce saksılarda fide haline getirdikten sonra tarlaya ekmek daha doğru olacaktır. Verimi yüksek torflu toprağa biberiye tohumunu aralık bırakarak dikin. Üzerine ince bir tabaka halinde toprak serpiştirin. Can suyu verdiğiniz saksılarının üzerine sürekli üzerini nemli bırakacak şekilde düzenli olarak sulamaya devam edin. Gölge bir ortamda sabırlı bir şekilde biberiye tohumunuzun filizlenmesini bekleyin. Filizlenme süresi tahmini 2 hafta kadardır. Birkaç cm ulaştıktan sonra saksılardan alıp tarlaya dikebilirsiniz.
" } ] }