{ "title": "Biberiye Çeşitleri", "image": "https://www.biberiye.gen.tr/images/Biberiye-Cesitleri-88.png", "date": "21.01.2024 00:35:08", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Biberiye çeşitleri, biberiye ince yapraklı ve her mevsim yeşil kalan aromatik şifalı bir bitkidir. Lamiaceae familyasından olan biberiye Akdeniz havzasında bulunan Kuzey Afrika ve Avrupa ülkelerine has bir bitkidir. Özellikle Akdeniz makilerinde doğal bir yetişme ortamına sahiptir. Tıbbi açıdan değerli bir bitkidir. Ülkemizde de yetişen bu bitki kuşdili, akpüren gibi isimlerle de bilinir. Biberiye bitkisinin doğal yayılım alanları genellikle alçak rakımlarda bulunduğu için, bu alanlarda genellikle bahçe, tarla, yerleşim yeri gibi alanlara dönüştürülmektedir. Bu yüzden bitkinin doğal yayılım alanlarıyla genetik çeşitliliği her geçen gün azalma göstermektedir. Biberiye çeşitleri Akdeniz ikliminin sıcak ve kurak yaz havasına uyum sağlamıştır. Çalı formundaki bitkinin yaprakları kışın dökülmez ve ibre gibi kısalı uzunlu dar ve geniş yapılı yaprak şekillerine sahiptir. Çok yıllık olan biberiye yıl boyu beyaz mor tonlarında çiçek açar.

Biberiye çeşitleri farklı yapısal özelliklere sahiptir

Biberiye çeşitleri kısa boylu, uzun boylu, toplu, dağınık, sık dallı, seyrek dallı, farklı gövde yapısına sahip, farklı yaprak şekline sahip türler olarak sınıflandırılmaktadır. Bitkinin içeriğindeki fenolik bileşikler ve antioksidan yağ sayesinde kozmetikten, parfümeriye, eczacılığa kadar çeşitli alanlarda kullanımı yapılmaktadır. Günümüzde sentetik antioksidanlardan doğal antioksidanlara yönelme yaygın olduğu için, bu bitkinin değeri de gün geçtikçe artmaktadır. Biberiyenin genetik çeşitliliğinin korunması bakımından ve bitkinin tahribini azaltmak amacıyla biberiye çeşitlerinin kültüre alınması çalışmaları özenle yapılmaya başlanmıştır. Ülkemizde de biberiyenin korunması için bu çalışmalar yoğun şekilde yürütülmektedir.

Biberiye çeşitleri arasında incelenen türlerden kültüre alınacak olan nitelikli ekotipler belirlenmiştir. Bunun yanında erozyon kontrolünde etkili olabilecek sık dallı ve sık yapraklı olan, bodur ve top şekilli biberiye çeşitlerinin ve kuraklığa karşı dayanıklı olan çeşitlerin tespiti yapılmıştır. Bu türlerin kültüre alınarak yetiştirilmesi için tarım alanında da önemli çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Fidanlıklarda bu biberiye çeşitlerinin üretimi sağlanarak, fidanların yetiştiricilikte kullanımı hedeflenmiştir.

Biberiye bitkisinin bazı türleri sarkan türev şeklinde büyüme göstermektedir. Ekimi yapıldığında toprağı dallar vererek sarmaktadır. Bu türlerdeki koku ve aroma diğerlerine göre daha belirgindir. Çiçeklenmesi de daha fazla olur. Düz yetişen biberiye çeşitleri ise ağaçsı yapıya sahip olup, gelişimi daha yavaştır. Bu yapıdaki biberiye ve sarkan türlerde budamaya müsaittir. Ayrıca sıcak, soğuk, kuraklık gibi iklim özelliklerine karşı da dayanıklı türlerdir.
" } ] }