{ "title": "Biberiye Çayı Nasıl Yapılır", "image": "https://www.biberiye.gen.tr/images/Biberiye-Cayi-Nasil-Yapilir-34.jpg", "date": "21.01.2024 09:15:58", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Biberiye Çayı Nasıl Yapılır: Köken olarak ballıbabagillerden olana biberiye, ülkemizde Akdeniz Bölgemizde çok yetişen dikenimsi bir bitki türüdür. Boyu 1-2 metreyi bulan biberiye, küçük, kalın, kokulu yaprakları ile çiçek ve dallarından yararlanılan bir bitki türüdür. Yaprakları daha çok dikene benzemekte, çiçekleri ise mavi veya eflatun olarak açmaktadır. Yıl boyunca dökülmeyen bitki yazın daha canlı ve çiçeklidir. Ayrıca sarı olana çiçek kısımlarından biberiye esansı ve yağı da çıkartılmaktadır. İçerisinde, sineol, kafuru, kamfen, pinen, borneol ve bornilasetat bulunmaktadır. Kokusu daha çok çam kokusuna benzemektedir. Bundan dolayı balık, et ve tavuk yemeklerinde marine etmek amacı ile kullanılır. Bu tarz et yemeklerinde tadı ve kokusu lezzet vermektedir.